Gå til indhold

landefakta

Her kan du læse lidt om Ungarn, bl.a. om landets beliggenhed, historie og berømte ungarere.

Ungarn - Magyarország på ungarsk - er en indlandsstat i Centraleuropa omgivet i en halvcirkel af Karpaterbjergene. Grænselandene er Østrig, Slovakiet, Ukraine, Rumænien, Kroatien, Serbien og Slovenien. Ungarn opdeles i tre hovedområder: Transdanubien vest for Donau, som overvejende er bakket landskab; det nordlige område, som er isoleret bjerglandskab samt det østlige og sydlige område, der er præget af vidtstrakte steppelandskaber, den såkaldte Puszta. Ungarn gennemløbes af floderne Donau og Tisza. Hovedstaden Budapest var oprindelig to separate byer, Buda og Pest, som ligger på hver sin side af Donau floden. Sydvest for Budapest ligger Balatonsøen, som er Centraleuropas største sø. Landet har tempereret fastlandsklima.

De etniske ungareres forfædre er magyarstammerne, som flyttede til Karpaterbækkenet i 896. Ungarn blev et kristent kongerige under Skt. Stefan i år 1000. Ungarsk har intet til fælles med nabolandenes sprog og er kun fjernt beslægtet med finsk og estisk. Landet har en rig historie og kultur og er berømt for sine helbredende kilder. Ungarn er et meget musikalsk land, hvis traditionelle folkemusik inspirerede store komponister som f.eks. Liszt, Bartók og Kodály. Af andre kendte ungarere kan nævnes Albert Szent-Györgyi, som opdagede C-vitaminet, forfatteren og nobelpristageren Imre Kertész og den Oscarbelønnede filminstruktør István Szabó.

Ungarn har et etkammerparlament, nationalforsamlingen, hvis 199 medlemmer vælges af befolkningen hvert fjerde år.

Landet har en række begrænsede naturressourcer (bauxit, kul og naturgas) og frugtbar jord og landbrugsarealer. Ungarske vine drikkes over hele Europa. Landets vigtigste eksport af industriprodukter omfatter elektrisk og elektronisk udstyr, maskiner, fødevarer og kemikalier.