Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19 i Slovenien

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Slovenien.

Senest opdateret 02-12-2020  kl. 09.40.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Slovenien.

Læs midlertidig rejsevejledning for Slovenien.

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Slovenien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Rejserestriktioner

Slovenien opdeler lande/regioner i grønne, orange og røde kategorier, for hvilke der gælder forskellige indrejserestriktioner. På det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside kan du finde en oversigt over de grønne, orange og røde lande/regioner.

 

Danmark er fra mandag d. 16. november på den røde liste af lande, hvilket betyder, at du ved indrejse til Slovenien skal gå i 10 dages karantæne, med mindre du kan fremvise en negativ COVID-19-test, der højst er 48 timer gammel. Der findes dog en række undtagelser, herunder erhvervsrejser, der skal være af hastende karakter og afsluttet inden for 48 timer. Færørerne og Grønland er på den orange liste, hvorfor borgere herfra kan rejse ind i Slovenien uden begrænsninger.

 

Du kan også rejse ind i Slovenien uden restriktioner, hvis du inden for de seneste 14 dage udelukkende har opholdt dig i et af de lande, der er på Sloveniens grønne liste.

Den fulde liste med undtagelser kan du finde på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside og i Sloveniens Statstidende (vælg sprogversion).

Karantæneregler

Der er ikke noget karantænekrav for borgere, der rejser til Slovenien fra de grønne lande/regioner, eller fra EU-/Schengenlande, på den orange liste.

 

Rejser du til Slovenien fra et orange ikke-EU/Schengenland skal du gå i 10 dages karantæne, eller forevise en negativ COVID-19 test, der er udført i et EU-/Schengenland. Kravet om karantæne kan dog frafalde, hvis du lever op til en eller flere undtagelser, som du kan læse mere om på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside og i Sloveniens Statstidende (vælg sprogversion).

 

Rejser du ind fra et rødt land/region skal du kunne forevise en negativ COVID-19 test, som udført i et EU-/Schengenland, ellers skal du gå i 10 dages karantæne. Kravet om karantæne kan dog frafalde, hvis du lever op til en eller flere undtagelser, som du kan læse mere om på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside og i Sloveniens Statstidende (vælg sprogversion).

 

Ved behov for nærmere oplysninger eller råd kan du kontakte det slovenske politi via e-mail: info.koronavirus@policija.si eller ringe til politiet på nummer: 00386-151 7001. Der må forventes ventetid.

Interne rejserestriktioner

Der er indført interne rejserestriktioner i Slovenien. Læs mere hos de slovenske myndigheder

Transitmuligheder

Du kan som EU-borger køre i transit gennem Slovenien uden særlig tilladelse eller lægeerklæring, uanset om du kommer fra et land med Sloveniens grønne, orange eller røde kategorier. Gennemrejsen skal være afsluttet inden for 12 timer. Du må ikke overnatte eller foretage unødvendige stop undervejs, ligesom du ikke må afvige fra hovedruten. Du må gerne stoppe for at tanke bilen, spise og ordne andre fornødenheder. Busselskaber kan blive mødt med krav om fremvisning af passageroversigt ved ind- og udrejse. Nærmere regler om transit i linket her. Transit kan blive nægtet, hvis du har eller udviser tegn på COVID-19.

Lokale restriktioner

Der er indført forbud mod rejseaktivitet mellem de forskellige regioner i Slovenien. Transitrejser jf. afsnittet ovenfor er fortsat muligt. Der er endvidere indført en række nedlukningstiltag af samfundet med betydning for hoteller, butikker og serviceerhverv. Du kan læse nærmere om dette på den slovenske regerings hjemmeside.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret og følge lokale myndigheders anvisninger.

Manglende efterlevelse kan medføre bødestraf.

Udgangsforbud

Der er udgangsforbud i tidsrummet kl. 21.00 - 6.00. Dette indebærer, at man skal være i sit hjem, hotel eller lignende kl. 21.00. Der findes enkelte undtagelser til udgangsforbuddet, herunder arbejde, hvilket du kan læse mere om på den slovenske regerings hjemmeside.

Forsamlingsforbud

Det ikke tilladt at forsamles med andre end personer fra ens nærmeste familie eller husstand.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Slovenien både indendørs og udendørs.

Nedlukning / Genåbning

Alle ikke-essentielle butikker er lukkede. Teatre, biografer, koncertsale m.m. er omfattet af forsamlingsforbuddet. Diskoteker og natklubber er lukkede.

Gældende fra mandag d. 16. november er den offentlige transport suspenderet med undtagelse af taxakørsel.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger. 

Ved behov for hjælp kan du kontakte Sloveniens Sundhedsmyndigheder på tlf.: +386 31 646 617 (Bemandet på hverdage fra kl. 9-17)

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Slovenien

Flytransport:

Ljubljana lufthavn er åben for flytrafik i begrænset omfang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside.

Udrejse med bil:

Det er muligt at udrejse fra Slovenien i bil. Du kan for tiden kun benytte visse grænseovergange mellem Slovenien og omkringliggende lande. En oversigt over disse grænseovergange fremgår nederst på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Tlf: +386 31 646 617 (Bemandet på hverdage fra kl. 9-17)

Sloveniens Sundhedsmyndigheder (Link på engelsk)

Sloveniens Politi (Link på engelsk)

Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:

The Slovenia Times

Slovenian Press Agency

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.


Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Østrig inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i De Forenede Arabiske Emirater eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.
Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.