Spring til indhold

Nyt pas

Fra 1. januar 2012 skal du til ambassaden i Wien for at ansøge om pasfornyelse. Læs her for yderligere informationer om pasudstedelse og ansøgning.

Fra 1. januar 2012 skal du til ambassaden i Wien for at få nyt pas. Fra denne dato skal alle nye danske pas indeholde digitale fotos, fingeraftryk og underskrift. Dermed skabes der langt større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. I forvejen rummer de danske pas et digitalt fotografi af indehaveren. Dit nuværende pas er stadig gyldigt indtil udløbsdatoen.

Gå til websiden for ambassaden i Wien

Beslutningen om indførelse af fingeraftryk i pas er en central beslutning i EU som led i bekæmpelsen af terrorisme, menneskehandel, menneskesmugling, ulovlig indvandring og anden grænseoverskridende kriminalitet. Med de nye biometriske pas sikres danske statsborgere muligheden for fortsat at kunne rejse til lande, der på sigt vil kræve den type pas ved indrejse.

Med de nye biometriske pas er du bedst muligt sikret mod, at uvedkommende stjæler din identitet og udgiver sig for dig, og mod, at dit pas forfalskes. Denne type pas kræver installation af særligt udstyr til optagelse af fotos, fingeraftryk og underskrift. Ansøgningerne skal modtages og behandles af særligt bemyndigede medarbejdere, der vil få adgang til visse oplysninger i det centrale personregister.

Dette har som følge, at der fra 1. januar 2012 kun vil være mulighed for at søge om pas under ophold i Danmark eller ved personlig henvendelse på ambassaden i Wien.

Du skal medbringe:

  • En udfyldt ansøgningsblanket (ansøgningsblanketten finder du nederst på siden under links og dokumenter
  • Dit sidst udstedte pas
  • Hvis du har mistet dit pas skal du medbringe din originale dåbsattest og navneattest (eller fødselsattest)
  • Dokumentation af personnummer – fx sygesikringsbevis (Dette er kun nødvendigt, hvis dit personnummer ikke allerede står i dit eksisterende pas)
  • Dokumentation af navn. Dette er kun nødvendigt, hvis du ved, at der er fejl i dine navneoplysninger hos det Centrale Personregister, eller hvis dit navn for nyligt er ændret fx i forbindelse med vielse.
  • Et pasfoto i farve eller s/h. Der er kommet nye krav til pasbilledet: billedet skal bl.a. være taget lige forfra, og andre detaljer skal være på plads, før politiet kan godkende et billede til passet. Se alle krav til pasbilledet her. Bemærk at politiet altid har ret til at kræve yderligere dokumentation.

Leveringstid

Leveringstiden på et pas kan vare op 3 uger, da det sendes fra Rigspolitiet i Danmark. Du bør derfor få lavet dit pas i god tid, inden du skal ud og rejse.

Det nye pas sendes til ambassaden. Husk at oplyse dit telefonnummer eller din e-mail adresse på ansøgningen, så vi kan give dig besked, når vi har modtaget passet.

Priser på pas gældende fra 1. januar 2019

Gebyr for udstedelse af pas og provisorisk pas udgør kr. 995,00.

Du skal betale for passet, når du afleverer din ansøgning.

Passets gyldighed

Politiet vil fremover sende dig en påmindelse om at få fornyet dit pas nogle måneder, inden det gamle pas udløber.

Er du over 18 år gælder passet i 10 år
Er du mellem 2 og 18 år gælder passet i 5 år
Er passet udstedt til et barn under 2 år gælder passet i 2 år

Hvad kan jeg få ordnet på ambassaden fra 1. januar 2012?

Ambassaden i Budapest kan fra 1. januar 2012 forlænge pas og udstede nødpas (provisoriske pas). Endvidere kan ambassaden udstede pas til børn under 12 år.

En betingelse for forlængelse af et udløbet pas er, at det er udløbet for mindre end tre måneder siden. Et pas kan kun forlænges én gang og for max. 12 måneder. Det anbefales, at du sikrer dig, at rejsemålets myndigheder godkender forlængede pas. Forlængede pas kan fx ikke anvendes ved indrejse uden visum i USA.

Et nødpas (provisorisk pas) udstedes kun med gyldighed for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed og eventuelle regler i de lande, der gennemrejses, og ikke for mere end 12 måneder. Et provisorisk pas skal afleveres til politiet eller en dansk repræsentation efter benyttelsen. Rejse på et provisorisk pas kan evt. give problemer i forhold til udenlandske grænsekontrolmyndigheder. Det anbefales, at ansøgeren sikrer sig, at rejsemålets myndigheder godkender provisoriske pas.

Kan jeg få et nyt pas under min ferie i Danmark?

Ja. Der er allerede i dag mulighed for - og det er billigere - at få udstedt pas hos en kommune i Danmark. Alle danske statsborgere kan som udgangspunkt få udstedt et pas ved henvendelse til Borgerservice i en hvilken som helst kommune. Man behøver ikke at være bosiddende i kommunen eller have nogen særlig tilknytning til den. Find den ønskede kommune og ring på forhånd for åbningstider, tidsbestilling mv. og oplys, at du er bosiddende i udlandet.

Kan jeg få mit barn indskrevet i passet?

Nej. Siden 1. oktober 2004 har børn, også nyfødte og unavngivne, skullet have deres eget pas. Det kan evt. udstedes af ambassaden Budapest som et midlertidigt (provisorisk) pas, hvis du har akut behov for et pas.

Skal børn også afgive fingeraftryk?

Nej. Der tages ikke fingeraftryk af børn under 12 år, men de skal møde op personligt for at søge om pas.

Skal jeg også til ambassaden i Wien for at hente det nye pas?

Nej, du kan som i dag afhente dit pas på ambassaden i Budapest mod et gebyr på kr. 195,00. Husk dog at oplyse, at du ønsker dit pas sendt til Budapest når du indgiver din ansøgning i Wien eller i Danmark. Husk også at medbringe dit gamle pas til annullering.

Ambassadens åbningstider: 

For konsularsager (inkl. pashenvendelser):

Mandag - Fredag: 10.00 - 12.00

 

Det er dog muligt at aftale en tid indenfor ambassadens åbningstider

 

For telefonisk henvendelse:
Mandag - Torsdag: 10.00 - 15.00
Fredag: 10.00 - 12.00