Gå til indhold

landefakta

Her kan du læse lidt om Ungarn, bl.a. om landets beliggenhed, historie og berømte ungarere.

Ungarn, eller "Magyarország" som det hedder på ungarsk, er en indlandsstat i Centraleuropa. Ungarn grænser op til Østrig og Slovenien mod vest, Slovakiet mod syd, Ukraine og Rumænien mod øst og Kroatien og Serbien mod syd. Ungarn opdeles i tre hovedområder: Transdanubien, som ligger vest for Donau, er overvejende et bakket landskab, det nordlige område, som er et isoleret bjerglandskab og det østlige og sydlige område, der er præget af vidtstrakte steppelandskaber, den såkaldte Puszta. Ungarn gennemløbes af floderne Donau og Tisza. Hovedstaden Budapest er med Donau opdelt i Buda og Pest, der ligger på hver sin side af floden. Sydvest for Budapest ligger Balatonsøen, som er Centraleuropas største sø. Landet har tempereret fastlandsklima.

De etniske ungareres forfædre, magyarstammerne, flyttede til Karpaterbækkenet i 896. Ungarn blev et kristent kongerige under Skt. Stefan i år 1000. Det ungarske sprog deler ikke sprogstamme med nogle nabolandenes slaviske, romanske og germanske sprog. Ungarsk er til gengæld fjernt beslægtet med det finske og estiske sprog. Landet har en rig historie og kultur og er berømt for sine helbredende kilder. Ungarn er et meget musikalsk land, hvis traditionelle folkemusik inspirerede store komponister som f.eks. Liszt, Bartók og Kodály. Af andre kendte ungarere kan nævnes Albert Szent-Györgyi, som opdagede C-vitaminet, forfatteren og nobelpristageren Imre Kertész og den Oscarbelønnede filminstruktør István Szabó.

Ungarn har et etkammerparlament, nationalforsamlingen, hvis 199 medlemmer vælges af befolkningen hvert fjerde år.

Landet har en række begrænsede naturressourcer (bauxit, kul og naturgas), frugtbar jord og landbrugsarealer. Ungarske vine drikkes over hele Europa. Landets vigtigste eksport af industriprodukter omfatter elektrisk og elektronisk udstyr, maskiner, fødevarer og kemikalier.